Garnki należą do niezbędnego wyposażenia każdej kuchni. W dzisiejszych czasach coraz lepiej zdajemy sobie sprawę, że ważne jest nie tylko co, ale jak gotujemy, dlatego nad wyborem naczyń do gotowania warto dobrze się zastanowić. Co wyróżnia najlepsze garnki? Na co zwracać uwagę przy zakupie, aby gotowało się w nich zdrowiej i smaczniej i bardziej komfortowo?
Rodzaje garnków
Zanim wybierzemy garnek, warto pomyśleć jaki jego rodzaj jest nam rzeczywiście potrzebny. Garnek klasyczny to absolutna podstawa, służy do gotowania i duszenia, zarówno na kuchenkach gazowych, jak i elektrycznych. Wybierając tego typu garnek, zwróćmy uwagę na równomierne przewodzenie i rozprowadzanie ciepła, obowiązkowe dwie rączki i pokrywę. Do przygotowania sosów, czy gotowania mleka, najbardziej odpowiedni będzie rondel, czyli garnek z jedną rączką. Do zdrowego i ekonomicznego gotowania przeznaczone są garnki do gotowania na parze i szybkowar. Mniej popularne, ale warte uwagi są także garnki specjalistyczne: do makaronu, szparagów, mleka czy poszczególnych potraw.
Materiał korpusu – jakie są najlepsze garnki?
Kupując garnek, niezależnie od jego rodzaju, warto w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na materiał, z jakiego został wykonany. Naczynia z aluminium mają jedną podstawową zaletę – bardzo dobrze przewodzą ciepło. Niestety, ich wadą jest fakt, że w temperaturze powyżej 180 stopni Celsjusza wydzielają szkodliwe dla zdrowia substancje. Wyjątkiem są tu garnki i patelnie pokryte specjalną powłoką, można ich jednak używać jedynie do pierwszego uszkodzenia powłoki.
O wiele więcej zalet mają naczynia ze stali. Nie tylko dobrze przewodzą ciepło, ale także są bardzo wytrzymałe i nie wchodzą w reakcje z jedzeniem. Faktem jest, że wiele z nich dość wolno się nagrzewa, a w niektórych przypadkach mogą wywoływać reakcje alergiczne. Jeśli zatem decydujemy się na naczynia stalowe, warto zainwestować w najlepsze garnki renomowanych firmy, jak np. Philipiak Milano, które są antyalergiczne oraz odznaczają się znakomitymi właściwościami podczas gotowania.
Zobacz: Philipiak – patelnia, garnki i inne produkty tej marki
Inne materiały wykorzystywane do produkcji garnków to miedź, żeliwo i szkło. O ile pierwsze z nich mają wielu zwolenników ze względu na trwałość, szybkie nagrzewanie się i długie utrzymywanie temperatury, garnki szklane cieszą mniejszym zainteresowaniem z powodu mniejszej trwałości.
Budowa garnków
Jeśli chodzi o budowę garnków, przy zakupie warto zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość i kształt. W garnkach wypukłych potrawy ugotują się szybciej, za to w prostych równomiernie i z łatwością będzie można je odcedzić. Najlepsze garnki mają zwykle grube dno, dzięki któremu potrawa nie przypala się, a ciepło jest rozprowadzane równomiernie. Ważnym elementem jest także pokrywa, najlepiej szklana i z otworkami na odprowadzanie pary wodnej. Do wyboru mamy pokrywki szklane, stalowe, żeliwne – każdy rodzaj materiału odznacza się właściwościami, o których wspomniano wcześniej. Na koniec nie zapominajmy o uchwytach, które są bardzo ważne dla bezpieczeństwa podczas gotowania. Powinny być ergonomiczne, aby dobrze leżały w dłoniach oraz nie nagrzewające się.